MM-kisainfo

Aikataulu

 

Kilpailupaikka

 

Lajit

 

Pääsyliput

 

Avajaiset

 

Retket

 

Päättäjäiset

 

Majoitus

 

Tavarakuljetukset

 

Akkreditointi

 

Oheistapahtumat

Luokkaretket

Palvelut ja tuotteet

Yhteistyökumppanit

Yhteystiedot

Uutiset

Media

Kuvagalleria

Logopankki

Matkailu-info

   
 

TIEDOTE 29.5.2005 klo 9.30

WorldSkills-kisojen tulevaisuus turvattu

WorldSkills-organisaation edustajien silmin kilpailujen tulevaisuus näyttää valoisalta. Helsingin kilpailut ovat onnistuneet loistavasti, ja uusia lajeja sekä mahdollisia jäsenmaita on tulossa lisää. Myös media on ollut kiinnostuneempi kisoista kuin koskaan aiemmin, joten kilpailujen maine ja tunnettuus kasvaa.

Sveitsin delegaatti Christine Davatzin mukaan näin suurten kilpailujen organisointi ei ole helppoa. ”On myös erittäin tärkeää pitää mukana sekä perinteisiä lajeja että uudempia korkean teknologian lajeja,” hän toteaa. Sveitsi on järjestänyt jo kolmet kilpailut ja ollut mukana WorldSkillseissä jo viisikymmentä vuotta, joten kokemusta maalta löytyy. Davatzin mielestä yksi kilpailujen tärkeimpiä puolia on esitellä ammattilajeja ja taitoja nuorille, jotta työelämä saisi jatkossakin osaavaa työvoimaa.

Kanadassa järjestetään WorldSkills-kilpailut vuonna 2009. Terry Cooken, Kanadan delegaatin mukaan ammattialojen arvostusta on parannettava. Tähän päästään panostamalla nuorten lisäksi heidän suurimpiin vaikuttajiinsa eli vanhempiin ja opettajiin. ”Jostain syystä monet vähättelevät esimerkiksi putkimiehen ammattia, ja monet nuoret haluavat päästä yliopistoon ja saada sieltä tutkinnon. Siinä ei ole mitään pahaa, mutta on muistettava, että ammatillisesta koulutuksesta valmistuvien panos on yhteiskunnalle aivan yhtä tärkeä kuin lääkäreidenkin,” Cooke painottaa.

Vaikka suomalaiset ovat onnistuneet kaikkien mielestä loistavasti kisajärjestelyissä, on aina jossain parantamisen varaa. Itävallan delegaatti Peter Kranzlmayr tähdensi, että tulevaisuudessa pitää kiinnittää huomiota lajien monipuoliseen valintaan ja erityisesti tietojen vaihtamiseen ammatillisesta opetuksesta. ”Kaikkialla Euroopassa väki ikääntyy. On kiinnitettävä huomiota nuorten kouluttautumiseen ja siihen, kuinka moni valitsee ammatillisen koulutuksen,” Kranzlmayr toteaa viitaten mahdolliseen tulevaan työvoimapulaan. Tärkeintä hänen mielestään on kuitenkin varmistaa kilpailujen tuomariston pätevyys. ”Emme saa päätyä tilanteeseen, jossa kilpailijat osaavat enemmän kuin tuomarit,” hän naurahtaa.

WorldSkills-järjestön teknisen komitean puheenjohtaja Liam Corcoran näyttää tyytyväiseltä. ”Ensimmäistä kertaa kisojen historiassa meillä on ollut aikaa istuskella rauhassa”, hän hymyilee. Helsingin kilpailut ovat sujuneet ongelmitta, ja tästä hän kiittelee huolellisia ennakkovalmisteluja.  ”Tavoitteena on ollut luoda parhaat mahdolliset kilpailupuitteet nuorille, ja siinä on nyt onnistuttu.”

 

back up Print

Updated 30.5.2005  © 2004 Skills Finland ry

Solinet SiteManager