MM-kisainfo

Aikataulu

 

Kilpailupaikka

 

Lajit

 

Pääsyliput

 

Avajaiset

 

Retket

 

Päättäjäiset

 

Majoitus

 

Tavarakuljetukset

 

Akkreditointi

 

Oheistapahtumat

Luokkaretket

Palvelut ja tuotteet

Yhteistyökumppanit

Yhteystiedot

Uutiset

Media

Kuvagalleria

Logopankki

Matkailu-info

   
 

27.5.2005

Kipinät kuriin – työtä tehdään turvallisesti

Messukeskuksen kuutossalissa kaikuu kilinä ja kolina. Suuret laitteet ja peltien paukutus nostavat desibelit välillä huimiin lukuihin. ”Varoitus: melutaso alueella voi ylittää 85 db”, lukee työskentelyalueen kaiteessa. Kilpailijat eivät näytä melusta piittaavan, onhan heillä kaikilla asianmukaiset suojavarusteet.

Työturvallisuutta on korostettu WorldSkills-kilpailuissa pitkin matkaa ja se on myös yksi kilpailutehtävien arvostelukriteereistä. Työturvaprojektien ja huolellisen suunnittelun myötä kilpailijoiden työskentelyn tulisi olla sekä ammattitaitoista että turvallista. Ja siltä se näyttääkin. Automaalareilla on hengityssuojaimet, konepajatekniikan pojilla työhaalarit ja suojalasit, ja muutamat lajit, kuten hitsaus, tapahtuu kokonaan suojien takana. Pitäähän katsojienkin turvallisuus taata.

Suomen maajoukkue listasi kevään maajoukkueleireillä omien lajiensa riskitekijöitä välttääkseen vaaratilainteiden syntymisen kiireisessä kilpailutilanteessa. Apuna tässä oli Skills Finlandin työturvallisuusprojektissa kehitetty Työturvallisuuden taitopassi. Floristi Birgitta Kulppi mainitsi silloin oman alansa vaaroiksi esimerkiksi veden tai roskien aiheuttaman liukastumisvaaran. Myös työvälineiden, kuten puukkojen kanssa voi tietysti sattua pieniä onnettomuuksia. Nyt kilpailun aikana hänen työpisteensä näyttää siistiltä, roskat ja vesi ovat niille kuuluvissa paikoissa.

Kanadalaisen autokorinkorjaaja Mark Millsonin työpisteellä lentelee kipinät ja ääni vihloo välillä korvia, mutta mies ei ole moksiskaan. Hänellä on haalarien ja suojahansikkaiden lisäksi hengityssuojaimet sekä maski suojaamassa kasvoja palovammoilta. Messukeskusta kiertäessä ei ylipäänsä näy missään vaarallisen näköisiä tilanteita, vaikka osa laitteista ja työvälineistä näyttääkin maallikon silmiin pelottavilta. On selvää, että kilpailijoille on ammattitaidon myötä karttunut tieto ja osaaminen siitä, kuinka työ tehdään turvallisesti.

Teksti: Heli Ritola

back up Print

Updated 29.5.2005  © 2004 Skills Finland ry

Solinet SiteManager