VM-tävlingsinfo

Tidtabell

 

Tävlingsarena

 

VM-grenar

 

Inträdesbiljetter

 

Öppningen

 

Utflykter

 

Avslutningen

 

Inkvartering

 

Logistik

 

Ackreditering

 

Andra evenemang

Klassresor

Tjänster

Partner

Kontaktinformation

Nyheter

Newsletter

Media

Bildbank

Turisminfo

   
 

30 Skönhetsvård (Beauty Therapy)

Skönhetsvårdens proffs är en expert på hudvård och hudvårdsrådgivning, massage och make-up. I vårdarbetet måste kosmetologen kunna planera, förverkliga och marknadsföra åt kunden vård och make-up för ansiktet, kroppen, fötterna och händerna. Därtill måste kosmetologen kunna hjälpa kunden med att använda färger, att hitta en personlig stil, att vårda huden och kroppen och att välja och använda hudvårdsprodukter. En stor del av vårdarbetet görs med händerna men i och med att teknologin utvecklas introduceras det ständigt nya maskiner som underlättar arbetet. I arbetet ingår även försäljning av hudvårdsprodukter och make-up.

Vårdarbetet förutsätter kunskap om hygien, om människans anatomi och fysiologi samt om hudens struktur och funktion. Kvalitativ vård kräver kunskap om kosmetikans beståndsdelar, produkter, olika hudvårdsmetoder och apparater samt om deras inverkan på huden och kroppen. Hudvårdsrådgivning förutsätter dessutom kunskap om näringslära, motionens betydelse, hudsjukdomar och hygien. Det är nödvändigt att känna till ellära och apparaternas funktionssätt för att man inte skall riskera kundernas hälsa och säkerhet under vården.

Arbetet inom skönhetsvården för en ofta i nära kontakt med kunder av väldigt varierande ålder och med olika bakgrund. En god social och interaktiv förmåga, förtroende och respekt för andra är viktiga egenskaper för den som arbetar med kundbetjäning och hudvård. Den som arbetar inom skönhetsvården måste också kunna tolka behov och önskemål som kunden har men som inte nödvändigtvis kommer tydligt fram i samtal. 

Yrkeskunskapen omfattar också samarbete med modets, medians, friseringens samt hälsovårdens yrkesmän. Kosmetologen följer ständigt med branschens utveckling på det nationella och internationella planet och tränar och utvecklar sin yrkesskicklighet. För att utveckla sin yrkeskicklighet och sitt arbete och för det livslånga lärandets skull måste man kunna ständigt tillägna sig nya saker. Numera är det viktigt att vara positivt inställd till att använda och utnyttja ny teknologi. Kosmetologen måste vara vid god hälsa, arbetet är fysiskt och belastar främst stöd- och rörelseorganen. Sunda levnadsvanor och regelbunden motion hjälper en att klara av arbetets påfrestningar.

I WorldSkills-tävlingen tävlar man med kunnandet på skönhetsvårdsbranschens yrkesnivå. Tävlingsuppgifterna är 10 vårdhelheter som är fördelade på de fyra tävlingsdagarna. I bedömningen beaktas yrkesskickligheten, beaktandet av kundens önskemål, det självständiga arbetet, hanteringen av apparater och behärskningen av olika vårdhelheter. Juryn består av experter från olika länder och en huvuddomare. Tävlingsuppgifterna bedöms enskilt. Som tävlingsgren skiljer sig skönhetsvården mycket från de övriga grenarna eftersom tävlingsredskapet är en människa, en man eller en kvinna. Skönhetsvården är säkert mycket givande för publiken eftersom det är en väldigt visuell gren.

back up Print

Updated 1.3.2005  © 2004 Skills Finland ry

Solinet SiteManager