MM-kisainfo

Aikataulu

 

Kilpailupaikka

 

Lajit

 

Pääsyliput

 

Avajaiset

 

Retket

 

Päättäjäiset

 

Majoitus

 

Tavarakuljetukset

 

Akkreditointi

 

Oheistapahtumat

Luokkaretket

Palvelut ja tuotteet

Yhteistyökumppanit

Yhteystiedot

Uutiset

Media

Kuvagalleria

Logopankki

Matkailu-info

   
 

29.5.2005

Muuraus on WorldSkills-kisoissa suomalaisten vahva laji

Muuraus on ollut suomalaisille eräs WorldSkills-kilpailujen menestyksekkäimpiä lajeja. Suomi on kilpaillut lajissa vuodesta 1989, ja mitalisijoille on ylletty kolmasti. Janne Rantala toi kultaa Taiwanista 1993, Sami Ojanen hopeaa Ranskasta 1995 ja Petri Vastamäki pronssia Hollannista 1991. Lisäksi suomalaiset muurarit ovat saavuttaneet kisoissa diplomisijoja. Tämän vuoden kisoissa osallistujia on 22 ja Suomea edustaa pudasjärveläinen Antti Iinatti.

”Kilpailutehtävänä on kolmesta osasta koostuva monumentti, johon pitää sisällyttää Suomen lippu, vuosiluku 2005 sekä Fin-tunnus. Jokainen osio arvioidaan erikseen. Käytettäviä työmenetelmiä ovat harkkomuuraus, kivien ladonta, rappaus sekä koristemuuraus.”, kertoo muurauksen lajipäällikkö Taina Sipilä.

Kilpailijat ovat voineet tutustua ennakolta tehtäväänsä kolmisen kuukautta, mutta ihan kaikkia työvaiheita ei heillekään paljastettu etukäteen. Kilpailupaikalla annettua tehtävää muutetaan vielä ennakko-ohjeistuksesta noin 30 prosenttia, joten muurarin on suunniteltava työtään herkeämättä.  

”Tuomarit kiinnittävät kilpailusuorituksen arvioinnissa huomiota erityisesti työn valmiusasteeseen sekä mittatarkkuuteen. Tavoitteena on, että työ on valmis annetussa määräajassa. 75 prosenttia pisteistä annetaan mittaamisen tarkkuudesta, vaaka- ja pystysuoruudesta, kulmien ja leikkauksien onnistumisesta sekä pintojen tasaisuudesta ja saumauksesta. Loput 25 prosenttia pisteistä annetaan yleisvaikutelmasta ja siisteydestä”, Sipilä listaa.

Mittausten tekeminen on viimeisen päälle tarkkaa työtä, sillä kaiken pitää olla prikulleen kohdallaan. Millinkään heittoja kilpailutöissä ei sallita.  Kilpailussa menestyminen edellyttää pitkäjänteisyyttä, keskittymiskykyä, suunnitelmallisuutta ja ajankäytön hallintaa. Lisäksi kilpailija tarvitsee vankkaa rutiinia, kädentaitoa, tarkkaa silmää sekä siisteyttä.

Pari tuntia ennen kilpailuajan päättymistä Taina Sipilä arvioi, että Suomi tulee menestymään tänäkin vuonna varsin hyvin. ”Antin työ on edennyt suunnitelmien mukaan. Kiirettä pitää, mutta toivomme, että hän saa työn valmiiksi annetussa ajassa. Jos kaikki menee nappiin, niin kyllä tässä hyvää sijoitusta odotellaan”.

Antti itse oli rankan kisaurakan jälkeen hyvin tyytyväinen omaan suoritukseensa. ”Kisat menivät hyvin ja luulen, että sijoitukseni tulee olemaan viiden joukossa. Riippuu siitä, miten tekemäni mittaukset ovat onnistuneet. Tehtävä työ oli aika laaja, mutta eri osiot eivät olleet kovin vaikeita.”

Antti Iinatti on valmistunut vuonna 2002 Haukiputaan ammattioppilaitoksen talonrakennuslinjalta. Hän voitti samaisena vuonna kultaa Taitaja-kisoissa ja on siitä lähtien valmentautunut Helsingin MM-kilpailuja varten. Valmistumisensa jälkeen Antti on tehnyt kokopäiväisesti muurarin töitä. ”Töitä aion tehdä tämän kilpailun jälkeenkin. Tosin ensin hieman rentoudutaan ja käydään kilpailijoille järjestetyllä Porvoon retkellä”, Antti tuumasi hymyillen.

Teksti: Johanna Honkala

 

back up Print

Updated 30.5.2005  © 2004 Skills Finland ry

Solinet SiteManager