MM-kisainfo

Oheistapahtumat

Luokkaretket

Palvelut ja tuotteet

Yhteistyökumppanit

Yhteystiedot

Uutiset

Newsletter

 

Media

Kuvagalleria

Logopankki

Matkailu-info

   
 

29.5.2005

Teräsrakennetöissä yhdistyy kaksi koulutusalaa

Teräsrakennetyö on levyn työstöä koneilla, rakenteiden taivutusta ja hitsausta tuotteeksi. WorldSkills - ammattitaidon MM-kisoissa on yhdistetty kaksi alan kolmivuotista koulutusta: levyseppähitsaaja ja ohutlevyseppä. Esimerkiksi laivanrakennuksessa levyseppähitsaaja valmistaa osia, kuten laivan kuoret. Ohutlevyseppä huolehtii viimeistelystä, kuten kaiteiden ja tiskipöydän altaiden hitsauksesta.

Teräsrakennetöiden lajipäällikkö Kari Toivanen vertaa näiden kahden lajin sulauttamista toisiinsa silmälääkärin ja sydänkirurgin työtehtävien yhdistämiseen. ”Näissä kisoissa ohutlevy ja levyseppähitsaus ovat sotkettu yhteen, mikä voi vaikeuttaa kilpailutyön tekemistä. Nyt kaikki hommat tehdään alusta alkaen itse”, Toivanen huomauttaa.

Yhdistely tuottaa käytännön ongelmia aikataulun suhteen. Kilpailija ei ole myöskään voinut oppia kumpaakin ammattia, vaan erikoistunut toiseen. Lajipäällikkö onkin joutunut preppaamaan Suomen Jarno Raitasta juuri levy- ja hitsaustyössä.

Työmarkkinoilla pulaa ammattimiehistä

Levyseppähitsaus kuuluu alan valtakoulutukseen, jonka työmarkkinoilla on pulaa erittäin hyvistä ammattimiehistä. Ohutlevysepän ammatti on harvinaisempi, eikä Suomessa ole paljoa tarvetta alan ammattilaisille.

”Hyväksi hitsaajaksi tullaan vasta kolmen tai neljän vuoden jälkeen opiskeluiden päättymisestä. Sitten voi sanoa vasta olevansa valmis”, Toivanen toteaa.

Ammattikoulussa suoritetun perustutkinnon jälkeen opintoja on mahdollisuus jatkaa ammattikorkeakouluissa tai teknillisissä yliopistoissa. Jatkokoulutusta voi hankkia myös aikuis- tai oppisopimuskoulutuksella.

Naisilla tarvittavaa kärsivällisyyttä

Kilpailutehtävän arviointiin vaikuttavat lopputulos, mittatarkkuus, työtavat, ajankäyttö ja turvallisuus. Turvallisuutta vaalitaan silmäsuojilla, sekä koneiden työturvallisuutta pyörivien ja leikkaavien terien suojilla.

Virheiden tekeminen on lähinnä kustannuskysymys. Hinnakkaiden materiaalien, kuten ruostumattoman teräksen virheellinen käyttö tulee kalliiksi. Toivanen kertoo sen olevan noin kahdeksan kertaa kalliimpaa materiaalia kuin tavallinen ns. musta pelti. Työt tarkistetaan aina huolellisesti, jotta niihin ei jäisi virheitä.

Hyvän hitsaajan ominaisuuksia ovat taito ymmärtää kolmiuloitteisesti, hyvä hitsaustaito, joutuisuus, luontainen tarkkuus ja huolellisuus. ”Naisilla on yleensä hitsauksessa vaadittua kärsivällisyyttä. Naisten edustus metallialalla on vain noin viiden prosentin luokkaa, minkä takia heitä haetaankin tälle alalle paljon”, Toivanen sanoo.

Teksti: Anna Kopteff

back up Print

Updated 30.5.2005  © 2004 Skills Finland ry

Solinet SiteManager