MM-kisainfo

Aikataulu

 

Kilpailupaikka

 

Lajit

 

Pääsyliput

 

Avajaiset

 

Retket

 

Päättäjäiset

 

Majoitus

 

Tavarakuljetukset

 

Akkreditointi

 

Oheistapahtumat

Luokkaretket

Palvelut ja tuotteet

Yhteistyökumppanit

Yhteystiedot

Uutiset

Media

Kuvagalleria

Logopankki

Matkailu-info

   
 

26.5.2005

Kuljetustekniikka myös kilpailulajina

WorldSkills – ammattitaidon MM-kilpailuissa on ensimmäistä kertaa kilpailulajina kuljetustekniikka. Osallistujia on kuudesta eri maasta: Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Hollannista ja Italiasta. Jokaisesta maasta osallistuu yksi kilpailijapari. Kuljetustekniikassa kilpaillaan neljänä päivänä ja jokaiselle päivälle on oma tehtävänsä.

Kilpailutehtäviä ovat kappaletavaranosturin käsittely, vaarallisten aineiden kuljetus ja kuorman kuljetustehtävä suunnittelusta lastin purkuun. Viimeisenä kilpailupäivänä tehdään useita lyhytkestoisia ajoneuvojen käsittelytehtäviä. MM-kilpailussa korostetaan etenkin työskentelyn turvallisuutta. Muita arviointiperusteita ovat mm. ammattimainen työskentely, suorituksen laatu ja nopeus sekä parityöskentely. Kilpailijoiden pohjakoulutuksena on yleensä logistiikan perustutkinto.

Suomen edustajina ovat Jouni Ojanperä ja Pekka Anto. Ensimmäisenä kilpailupäivänä pojat aloittivat urakkansa tavaroidenkuljetuksella. Suunnitteluprosessiin kului tunti ja neljä tuntia meni kuorman lastaukseen, purkamiseen ja loppupunnitukseen. Suorituksen jälkeen pojat vaikuttivat hyväntuulisilta, vaikka suoritus ei mennytkään ihan nappiin. ”Aika meinasi loppua kesken”, Jouni kertoo.

Ojanperä työskentelee kuljetusalalla, ja kertoo, että kilpailutehtävät ovat jonkin verran vaikeampia kuin käytännön työ. Etenkin työturvallisuuteen kiinnitetään kilpailussa enemmän huomiota kuin työelämässä. ”WorldSkills-kilpailu on hieno kokemus ja siitä on varmasti hyötyä tulevaisuudessa”, Jouni uskoo. Huomenna Suomen kilpailijat jatkavat nosturitehtävän parissa. Edessä on myös taloudellinen ajo, joka ajetaan kilpailualueen ulkopuolella.

Kilpailualueella myös yleisölle on järjestetty mahdollisuus tutustua kuljetusalaan. Kiinnostuneet vierailivat mm. kuorma-auton ohjaamossa, ajoivat kilparataa kauko-ohjattavilla rekoilla ja testasivat turvavyön pitävyyttä kieppuvassa rekan ohjaamossa.              

Teksti: Johanna Siironen

back up Print

Updated 29.5.2005  © 2004 Skills Finland ry

Solinet SiteManager