MM-kisainfo

Oheistapahtumat

Luokkaretket

Palvelut ja tuotteet

Yhteistyökumppanit

Yhteystiedot

Uutiset

Newsletter

 

Media

Kuvagalleria

Logopankki

Matkailu-info

   
 

Tiedote 25.5.2005

WorldSkills-kisojen lajivalikoima uudistuu jatkuvasti

WorldSkills-kilpailuissa lajivalikoima on kirjava. Tänä vuonna mitellään yhteensä 39 lajissa, jotka edustavat monipuolisesti tekniikan, teollisuuden ja palvelujen aloja. Ammattitaidon MM-kisoihin pääsee ala, jolla on riittävän laajaa kiinnostusta ja sitoutumista WorldSkills-järjestön jäsenmaissa. Sääntöjen mukaan vähintään kolmasosan jäsenmaista tulee osallistua lajiin. Kilpailulajien enimmäismääräksi on asetettu 40. Nykyisistä lajeista vanhimpia ovat rakennus- ja puutekniikan lajit.

WorldSkills-lajeissa vaaditaan perinteisiä kädentaitoja, mutta myös visuaalista hahmottelukykyä. Etenkin tuoreemmissa lajeissa tarvitaan monipuolista osaamista aina suunnittelusta toteutukseen. Esimerkiksi polymekaniikka (tehdaskunnossapito), mekatroniikka (laiteautomaatio) ja elektroniikka edustavat uutta lajityyppiä, joissa osaamisvaatimus ei enää perustu ensisijaisesti käden taitoihin.

Nykypäivänä tietokoneilla on varsin keskeinen rooli työelämässä. Tämän huomaa myös ammattitaidon MM-kilpailuissa. Mukana on lajeja, kuten informaatioteknologia, web design, tietokone ja verkot, graafinen suunnittelu sekä CAD-suunnittelu, joka on tietokoneella tehtävää tuotteiden suunnittelua. Myös palveluala on tulossa kovaa vauhtia mukaan lajivalikoimaan, esimerkkinä ravintolapalvelu, kauneudenhoito ja hiusmuotoilu. Suurin osanottajamäärä on tällä hetkellä mekatroniikassa, hitsauksessa, sähköasennuksessa sekä kokki- ja tarjoilulajeissa. Myös IT-lajeissa ja hiusmuotoilussa on runsaasti osallistujia.

Tänä vuonna kilpailun näytöslajeiksi on päässyt viisi ammattialaa. Tietoliikenneasennuksessa kilpaillaan tietoliikenneverkkojen suunnittelussa, asennuksessa ja testaamisessa. Painotekniikassa käydään läpi monet keskeiset painotuotteen valmistukseen liittyvät työtehtävät. Teräsrakennetyöt ovat levyseppähitsaajan osaamisaluetta. Lajissa muotoillaan teräslevyjä ja muototeräksiä sekä liitetään levyjä toisiinsa. Rakennuspeltisepän ammattiin puolestaan liittyy kattojen, seinien, listoitusten, vedenpoistojärjestelmien ja kattoturvatuotteiden valmistaminen ja asentaminen rakennuksilla. Kuljetustekniikkalajissa käydään läpi koko tavaraliikenteen kuljetusketju ja testataan tämän päivän kuorma-autonkuljettajalta vaadittavia monipuolisia ammattitaitoja.

WorldSkills-järjestön teknisen komitean varapuheenjohtaja Veijo Hintsasen mukaan kyseisten näytöslajien vakiintuminen kisaohjelmaan riippuu siitä, saadaanko niihin riittävästi osallistujia eri maista. ”Tarvitaan vähintään kuuden maan sitoutuminen lähettää kilpailija, jotta uusi laji pääsee näytille. Uuden lajin sisäänajovaiheessa vähimmäiskilpailijamäärä nousee asteittain normaalisti vaadittuun eli vähintään 12 kilpailijaan.”, Hintsanen kertoo.

Hintsanen näkee, että nykyisen mallin myötä lajivalikoima on jatkuvassa käymistilassa. Uusia lajeja tulee mukaan, vanhoja putoaa pois. ”Tämä on täysin luonnollista kehitystä alati muuttuvassa työelämässä. Tällä hetkellä vaaravyöhykkeellä on joitakin vanhoja lajeja, kuten kivityö, kirvesmiestyö ja pukuompelu.”, Hintsanen kertoo.

back up Print

Updated 25.5.2005  © 2004 Skills Finland ry

Solinet SiteManager