MM-kisainfo

Aikataulu

 

Kilpailupaikka

 

Lajit

 

Pääsyliput

 

Avajaiset

 

Retket

 

Päättäjäiset

 

Majoitus

 

Tavarakuljetukset

 

Akkreditointi

 

Oheistapahtumat

Luokkaretket

Palvelut ja tuotteet

Yhteistyökumppanit

Yhteystiedot

Uutiset

Media

Kuvagalleria

Logopankki

Matkailu-info

   
 

TIEDOTE 27.5.2005 klo 11

Työturvallisuus on iloinen asia

Työturvallisuus on yksi ammattitaidon MM-kilpailujen pääteemoista. Kilpailijoiden työpisteet ovat huipputurvallisia, ja turvallisuus on myös yksi arvostelukriteereistä.

Nuorten työturvallisuudessa on silti vielä parantamisen varaa. Työtapaturmia sattuu eniten ensimmäisen työvuoden alussa, ja työuran alussa omaksutut asenteet ovat osoittautuneet varsin pysyviksi. Tilannetta kohentaakseen Työterveyslaitos järjestää 30.–31.5.2005 kansainvälisen Nuoret ja Työkulttuuri 2005 -kokouksen Hanasaaren kulttuurikeskuksessa Espoossa.

Kokouksen tavoitteena on yhdistää eri alojen tutkijat, kouluttajat ja yritysmaailman edustajat pohtimaan, miten työturvallisuusnäkökulmaa voitaisiin paremmin korostaa jo opiskeluaikana. Käytännössä tarkoituksena olisi luoda nuorille työturvallisuuskulttuuri, jonka avulla nuoret mieltäisivät työturvallisuuden sekä tärkeänä että positiivisena asiana.

Kokoukseen on tulossa osallistujia 14 eri maasta. Mukana on useiden Euroopan maiden lisäksi edustajia myös USA:sta, Brasiliasta, Australiasta ja Thaimaasta. Tavoitteena on viedä kaikki opitut asiat myös ulkomaille ja saada uusia ideoita muiden maiden käytännöistä.

Työterveyslaitoksen lisäksi hanketta tukevat Maailman terveysjärjestö WHO sekä Kansainvälinen työjärjestö ILO.

Nuoret ja työ -projektin ohjelmakoordinaattori Timo Leino on sitä mieltä, että turvallisuusasioiden oppiminen tapahtuu parhaiten tekemisen kautta. ”Ensin asioista keskustellaan ja sitten niitä aletaan soveltaa käytäntöön. Sellainen `mene nettiin ja katso sieltä´ -malli ei ole kovin toimiva. Kyse on aivan samasta asiasta kuin lasten tienylityksessä: ensin katsotaan oikeaan ja sitten vasempaan. Tilanteissa täytyy toimia tiettyjen ohjeiden mukaan, sitten asiat sujuvat.”

Yksi tärkeistä kehittämiskohteista on myös opettajien kouluttaminen. Opettajat tarvitsevat lisää työturvallisuuskoulutusta ja uutta materiaalia opetukseensa. Työturvallisuus on Leinon mukaan otettu ammatillisessa koulutuksessa jo melko hyvin huomioon, mutta esimerkiksi yliopistoissa asiaan ei juurikaan paneuduta. Yliopistoista valmistuva johtaja-aines on siis työturvallisuustyhjiössä.

Leino toivoo, että työturvallisuus miellettäisiin iloiseksi asiaksi. ”Ei tämä ole mitään ryppyotsaista hommaa tai pakkopullaa! Tavoitteena on oppia tekemään työt rauhallisesti, fiksusti ja tehokkaasti ja siinä samalla huolehtia sekä omasta että toisten turvallisuudesta.”


 

back up Print

Updated 27.5.2005  © 2004 Skills Finland ry

Solinet SiteManager