MM-kisainfo

Aikataulu

 

Kilpailupaikka

 

Lajit

 

Pääsyliput

 

Avajaiset

 

Retket

 

Päättäjäiset

 

Majoitus

 

Tavarakuljetukset

 

Akkreditointi

 

Oheistapahtumat

Luokkaretket

Palvelut ja tuotteet

Yhteistyökumppanit

Yhteystiedot

Uutiset

Media

Kuvagalleria

Logopankki

Matkailu-info

   
 

26 Kirvesmies (Carpentry)

Kirvesmieslajiin voi osallistua rakennus- tai puualan taitojen pohjalta.

Ammattitaidon MM-kilpailuissa kirvesmieslajissa kilpailijat tekevät kilpailutyönään pienoiskoossa keski-eurooppalaistyylisen rakennuksen katon runkorakenteen. Kilpailutyö tehdään neljän päivän aikana. Kirvesmiestyön vaativin osuus on piirustusten lukeminen ja rakenteen osien piirtäminen liitosmuotoineen tarkasti geometriaa hyväksi käyttäen luonnollisessa koossa piirustusalustalle. Varsinainen työstö ja kokoaminen ovat noin kolmannes koko suorituksesta. Osien työstäminen vaatii suurta ”puusepän” tarkkuutta monenlaisia välineitä ja koneita hyödyntäen.

Kilpailutyön arviointi perustuu objektiivisiin mittauksiin n. 80 prosenttisesti ja n. 20 prosenttia on subjektiivista arviointia. Mittauksissa on hyvin pienet toleranssit. Osien pituuksia arvioidaan millimetrien ja liitoksien väljyyksiä kymmenesosa millimetrien tarkkuudella.

Kilpailijalta edellytetään pitkäjänteisyyttä, uskoa itseensä, paineensietokykyä, ajankäytön suunnittelutaitoa, piirustusten lukutaitoa rakenteiden hahmottamiseksi, geometrian taitoja, monipuolista ja tarkkaa kädentaitoa työturvallisuus huomioiden, työn arviointitaitoa ja kilpakumppanin kunnioittamista.

Valmentautumisen, harjoittelun ja kilpailujen kautta kirvesmieslajissa saa sellaista osaamista ja taitoa, jota tarvitaan Suomessa ja maailmalla erittäin vaativissa ja arvokkaissa työkohteissa.

Huomattava hyöty kilpailijalle on yrityksessä työskentelyn ja valmentautumisen yhteydessä mahdollisuus suorittaa ammattitutkinnon osia.

Valmentautuminen ammattitaidon MM-kilpailuihin tapahtuu yrityksissä, omana harjoitteluna ja yhteisillä leireillä. Vaikka kirvesmieslajin kohdalla suomalaiset kilpailijat eivät voi harjoitella kovinkaan paljon MM-kilpailutyötä varten varsinaisissa suomalaisissa rakennuskohteissa, rakennustyö tuo kuitenkin rutiinia mittauksiin, välineiden ja koneiden käsittelyyn, vahvistaa käsien koordinaatiota ja antaa varmuutta toimia ihmisten keskellä. Varsinainen kilpailutyöhön valmentautuminen vaatii kilpailijan omaa panostusta harjoitteluun sekä omalla ajalla että yhteisillä harjoitusjaksoilla. Yritysten tuki on kirvesmiestyölajin kohdalla merkittävä harjoitteluajan saamiseksi.

back up Print

Updated 10.12.2004  © 2004 Skills Finland ry

Solinet SiteManager