MM-kisainfo

Aikataulu

 

Kilpailupaikka

 

Lajit

 

Pääsyliput

 

Avajaiset

 

Retket

 

Päättäjäiset

 

Majoitus

 

Tavarakuljetukset

 

Akkreditointi

 

Oheistapahtumat

Luokkaretket

Palvelut ja tuotteet

Yhteistyökumppanit

Yhteystiedot

Uutiset

Media

Kuvagalleria

Logopankki

Matkailu-info

   
 

Tiedote 25.5.2005

Tavoitteena ekotehokas suurtapahtuma

WorldSkills 2005 Helsinki -kisat osallistuu partnerina Teknillisen korkeakoulun hallinnoimaan ECOmass–hankkeeseen, jossa kehitetään ja testataan ympäristöystävällisen massatapahtuman käsikirjaa. Ympäristöasiat on pyritty huomioimaan myös WorldSkills-kisojen järjestelyissä aikaisempia vuosia paremmin.

ECOmass-hankkeessa laaditaan ympäristöohjelma elokuussa Helsingissä järjestettäviin yleisurheilun MM-kisoihin.  WorldSkills 2005 -tapahtuman roolina hankkeessa on tuoda ympäristökäsikirjaan erilaisen suurtapahtuman näkökulmaa keräämällä vertailutietoa tapahtuman ympäristövaikutuksista ja osallistumalla ekotehokkaiden ratkaisujen kehittämiseen. Vertailutietoja on hyödynnetty ECOmass- hankkeessa mm. CO2-laskurin kehittämisessä. Lisäksi yleisurheilun MM-kisojen lajitteluoppaat saavat koulutusta tehtäväänsä WorldSkills-kisojen yhteydessä.

Vaikka Helsingin vuoden 2005 kahdet MM-kilpailut eroavatkin monella tapaa toisistaan, ovat suurtapahtumien keskeisimmät ympäristövaikutuksia aiheuttavat tekijät samoja: liikenne, catering, pysyvät ja väliaikaiset rakenteet ja muut hankinnat. Ekotehokkaan massatapahtuman käsikirjaa onkin jatkossa tarkoitus hyödyntää monenlaisissa massatapahtumissa, myös tulevissa WorldSkills-kisoissa ja eri urheilukilpailuissa.

WorldSkills 2005-kisoissa on pyritty ekotehokkaisiin ja samalla kustannustehokkaisiin ratkaisuihin. Esimerkiksi valtaosa tehdyistä kone-, laite- tai materiaalihankinnoista menee kisojen jälkeen käyttöön ammatillisiin oppilaitoksiin. Lisäksi julkisen liikenteen käyttöön on kannustettu antamalla kilpailijoille ja muille virallisille kisavieraille tapahtuman ajaksi käyttöön paikallisliikenteen matkalippu. Muitakin kisavieraita kannustetaan julkisten kulkuvälineiden käyttöön.

Myös monissa kilpailulajeissa on huomioitu ympäristöasiat. Esimerkiksi viherrakennus-lajin järjestelyissä on ollut periaatteina kotimaisuus ja ympäristöystävällisyys. Materiaaleissa on suosittu uusiomateriaaleja ja käytännössä kaikki raaka-aineet puutavaraa, maa-ainesta ja kasveja myöten menevät uudelleenkäyttöön kilpailujen jälkeen, joko opetuskäyttöön tai viherrakennustyömaille. Koneet ja laitteet on pääosin lainattu tai vuokrattu.  Kone- ja metallialan lajeissa puolestaan ongelmajätehuolto on pyritty hoitamaan esimerkillisesti. Ongelmajätehuollon kisoissa hoitaa yhteistyökumppani EKOKEM Oy.

Kestävä kehitys on esillä myös Global Skills Villagessa, jossa järjestetään lauantaina 28.5. kansainvälisen seminaarin ammatillisen koulutuksen ympäristönäkökohdista. ”Ympäristövastuullisuuden pitäisi kiinnostaa jokaista. Kestävä kehitys on yksi tärkeimmistä koko ammatillisen koulutuksen yhteisistä teemoista. Seminaarissa esitetään konkreettisia esimerkkejä ympäristöystävällisten toimintatapojen eteenpäin viemisestä.”, kertoo seminaarin koordinaattori Susanna Tauriainen Opetushallituksesta.

Lisätietoja:
WorldSkills 2005 Helsinki-kisojen roolista ECOmass hankkeessa:
Kati Lundgren, Projektipäällikkö, ECOmass -yhteyshenkilö, kati.lundgren@skillsfinland.com, 050 572 7771

Environmental Aspects in VET -seminaarista:
Susanna Tauriainen, Opetushallitus, susanna.tauriainen@oph.fi

ECOmass hankkeesta:
Projektijohtaja Salla Koivusalo, TKK Dipoli, salla.koivusalo@hut.fi

 

back up Print

Updated 25.5.2005  © 2004 Skills Finland ry

Solinet SiteManager