VM-tävlingsinfo

Tidtabell

 

Tävlingsarena

 

VM-grenar

 

Inträdesbiljetter

 

Öppningen

 

Utflykter

 

Avslutningen

 

Inkvartering

 

Logistik

 

Ackreditering

 

Andra evenemang

Klassresor

Tjänster

Partner

Kontaktinformation

Nyheter

Newsletter

Media

Bildbank

Turisminfo

   
 

31 Klädsömnad (Ladies' Dressmaking)

I grenen klädsömnad kan en tekniskt skicklig sömmare delta som kompletterar sitt effektiva arbete med att behärska formgivning av kläder och med att kunna sy för hand. Arbetserfarenhet inom branschen och en grundexamen inom beklädnadsbranschen ger en stadig grund för att delta i tävlingen.

Sömmaren tillverkar på beställning kvalitativa kläder för allt från fester till hobbyer. Sömmarens viktigaste egenskaper är att känna till kroppens proportioner och regler för klädsel. Sömmaren gör mönster och syr även krävande kläder med respekt för handaskickligheten. Sömmaren använder maskiner och apparater i större helheter där man syr och formar små och krävande detaljer för hand.                                          

Tävlingsuppgiften är att tillverka en kjoldräkt i två delar. Uppgiften publiceras tre månader före tävlingen då alla deltagare får tävlingsarbetets mönster (utan sömmar), tekniska ritningar och små materialprov av tygen för överdraget och fodret. Före själva tävlingen modifierar man uppgiften 30% så att alla deltagare har samma utgångspunkt. Tävlingstiden är 22 timmar, under den tiden skall deltagarna lägga till sömmar till mönstret samt klippa och sy produkterna. Produkterna tillverkas i den ordning som föreskrivs i tävlingens anvisningar. Produkterna bedöms enskilt och man räknar sedan ihop poängen. Domarna är experter från de länder som deltar i tävlingen och de bedömer tävlingsarbetena under ledning av en huvuddomare.

I bedömningen av båda tävlingsuppgifterna beaktas hur ekonomisk klippningen är och den tekniska kvaliteten.

Tävlingsuppgiften i yrkes-VM i St. Gallen 2003 var en lång fodrad kavaj för kvinnor och en fodrad, ärmlös klänning. Jackans material var mönsterbroderat bomull- och sidentyg och klänningen var av ylletyg. Uppgiftens svårighetsgrad kom tydligt fram i de exakta, genomarbetade detaljerna såsom i kragarna, ärmarna och i de handsydda fållarna och fodren.

back up Print

Updated 1.3.2005  © 2004 Skills Finland ry

Solinet SiteManager