MM-kisainfo

Aikataulu

 

Kilpailupaikka

 

Lajit

 

Pääsyliput

 

Avajaiset

 

Retket

 

Päättäjäiset

 

Majoitus

 

Tavarakuljetukset

 

Akkreditointi

 

Oheistapahtumat

Luokkaretket

Palvelut ja tuotteet

Yhteistyökumppanit

Yhteystiedot

Uutiset

Media

Kuvagalleria

Logopankki

Matkailu-info

   
 

TIEDOTE 27.5.2005 klo 16.30

Opintopolkuja nähdään myös tulevissa kisoissa

Opintopolut tulevat jatkossakin olemaan tärkeä osa WorldSkills-kilpailuja, WorldSkillsin pääsihteeri David Hoey ennakoi perjantaisessa tiedotustilaisuudessa. Hän piti polkujen suosiota hyvänä esimerkkinä suomalaisten kisajärjestäjien onnistumisesta. ”Nämä ovat parhaiten järjestetyt kisat koskaan”, Hoey sanoi. ”Toivon, että myös vierailijoille tämä tulee olemaan hieno kokemus.”

Hoey pohti ammattitaidon MM-kilpailuiden merkitystä ammatillisen koulutuksen markkinoinnissa yhdessä Jyväskylän ammattikorkeakoulun opettajakorkeakoulun yliopettaja Jukka Lerkkasen kanssa. Lerkkanen on yksi opintopolkujen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavista henkilöistä. Opintopolut ovat olleet Suomen kisoissa tärkeässä roolissa. Opastettujen kierrosten avulla nuoret vierailijat ovat voineet tutustua kilpailulajeihin.

Lerkkasen arvion mukaan perjantai-iltapäivään mennessä opintopoluilla on käynyt noin 4000 vierailijaa. Suosituin polku lienee ollut estetiikka-safari. Joidenkin kohteiden ympärillä oli perjantaina niin paljon yleisöä, että jalkatunnuksin merkittyjä kylttejä kantavilla polkuoppailla oli vaikeuksia opastaa ryhmiään tungoksen läpi.

Polut ovat tärkeä osa ammattien markkinointia. Lerkkanen kertoi, että opintopolkujen päätarkoituksena on lisätä ja syventää niin oppilaiden, oppilaanohjaajien kuin opettajienkin tietämystä eri ammateista.

David Hoey korosti sitä, että ammattien markkinoinnin kannalta on tärkeää ”herättää kisat eloon”, tuoda lajit ja kilpailijat lähelle katsojaa. Hän vertasi WorldSkills-tapahtumaa olympialaisiin menestystarinoineen, kultamitaleineen ja roolimalleineen. WorldSkillsissä ja olympialaisissa on kuitenkin se ero, että olympialaisissa kilpailijat ovat usein pääosassa, eivät niinkään suoritukset.

Kilpailut ovat tärkeä keino nostaa ammatillisen koulutuksen arvostusta osallistujamaissa. Hoey myönsi, että arvostuksen nousua on vaikea mitata. Skills-organisaatio kuitenkin tekee jatkuvasti kyselyjä ympäri Messukeskusta saadakseen selville vierailijoiden tuntoja. Menetelmät ovat hyödyllisiä, joskin vielä suhteellisen alkeellisia. Hoey lupaili, että jatkossa tutkimus tulee olemaan järjestelmällisempää.

back up Print

Updated 28.5.2005  © 2004 Skills Finland ry

Solinet SiteManager