MM-kisainfo

Aikataulu

 

Kilpailupaikka

 

Lajit

 

Pääsyliput

 

Avajaiset

 

Retket

 

Päättäjäiset

 

Majoitus

 

Tavarakuljetukset

 

Akkreditointi

 

Oheistapahtumat

Luokkaretket

Palvelut ja tuotteet

Yhteistyökumppanit

Yhteystiedot

Uutiset

Media

Kuvagalleria

Logopankki

Matkailu-info

   
 

D47 Rakennuspeltiseppä (Roofing)

Rakennuspeltisepän (Kattopeltisepän) ammatti on jo vuosisatoja vanha perinteinen käsityöammatti, joka on mainittu historiankirjoissa 970 eaa., jolloin Jerusalemin temppeli katettiin metallilevyin. Tämän päivän peltisepän työ on edelleenkin erittäin vaativaa ja pitkän oppimisajan omaavaa käsityötä, tosin materiaalit, työmenetelmät ja työvälineet ovat kuitenkin kehittyneet niin, että oikein tehtynä teräskatteen keskimääräinen elinkaari on n. 50 vuotta. Kupari on ollut jo pitkään kattamismateriaalina. Esimerkiksi Turun tuomiokirkko katettiin 1831 kuparilevyillä ja uusittiin 1970-luvulla, mikä kertoo, että kupari kattamisessa on erittäin kestävä materiaali.

Rakennuspeltisepän ammattiin liittyy kattojen, seinien, listoitusten, vedenpoistojärjestelmien ja kattoturvatuotteiden valmistaminen ja asentaminen rakennuksilla. Rakennuspeltisepän on hallittava mm. raaka-aineoppia, matematiikkaan ja levitysoppia. Yksi tärkeimmistä osaamisalueista on työturvallisuus.

Rakennuspeltisepän kilpailutehtävä koostuu käytännön työtehtävästä, joka on kuparikaton valmistus sisältäen joitakin läpivientejä sekä vedenpoistojärjestelmän. Noin 3 kk ennen varsinaista kilpailua saavat kilpailijat tietoonsa kilpailutehtävän. Ennen kilpailua kilpailijat saavat lopullisen tehtävän, jota on muutettu hieman alkuperäisestä.

Kilpailu suoritetaan neljän päivän aikana. Eri osallistujamaiden ekspertit (tuomarit) päätuomarin johdolla arvostelevat kilpailutyöt myöhemmin määrättävien pisteytysten mukaan. Arvioinnissa painottuvat aika, taloudellisuus, työturvallisuus, työtavat ja lopputulos.

Rakennuspeltisepän kilpailu on näyttävä laji, jossa kilpailijoiden ammatillinen osaaminen on jokaisen katsojan nähtävillä.

back up Print

Updated 13.12.2004  © 2004 Skills Finland ry

Solinet SiteManager